Skip to content
Menu

Alman üniversiteleri artık Alman veya yabancı bütün öğrencilere parasız

Üniversite öğrencilerinin 2009 yılında, Münih'te düzenlediği paralı eğitimi protesto gösterisi.
Üniversite öğrencilerinin 2009 yılında, Münih’te düzenlediği paralı eğitimi protesto gösterisi.

AMERİKA BULTENİ (12 Ekim 2014)


Almanya, 2006 yılında radikal bir karar alarak, devlet üniversitelerine, yıllık 1000 Euro’ya kadar paralı olma izni vermişti. Ancak 8 yıl sonra, yine radikal bir karar aldı ve devlet üniversitelerini yeniden ücretsiz hale getirdi. Almanya’daki tüm devlet üniversiteleri, artık yerli veya yabancı tüm öğrencilere yeniden ücretsiz eğitim veriyor. Uygulamaya geçen son eyalet olan Aşağı Saksonya’nın da yasalrını değiştirmesiyle, ülke çapında ücretsiz eğitim dönemi yeniden başladı. Hamburg Parlamento Başkanı Dorothee Stapelfeldt, kararın gerekçesini açıklarken, ‘ücretli yüksek öğrenimin adil olmadığını’ belirterek, ‘’Ücretli eğitim, özellikle eğitimli ailelerden gelmeyen gençlerin, eğitime devam etme konusunda şevklerini kırıyor. Politikanın görevi, Almanya’daki tüm gençlerin yüksek kalite standartlarında bir ücretsiz eğitime sahip olmasını sağlamaktır’’ dedi. Aralarında Universität Heidelberg, the Universität München veya Humboldt-Universität zu Berlin gibi dünya çapında eğitim kurumlarının da bulunduğu Alman kamu üniversiteleri aslında bir süredir dönem başına 650 dolar civarında ücrete sahipti. Senatör Stapelfeldt, Amerikan üniversitelerinde okuyan öğrencilerin yıllık kitap parasından az olan bu ücreti bile ‘adaletsiz’ olarak niteledi.

Kararın en dikkat çekici yönü ise, ücretsiz yüksek öğrenim hakkının sadece Alman vatadandaşlarına tanınmamış olması. Alman üniversitelerinde okuyan yabancı öğrenciler de parasız eğitim görecek.

Yüksek Lisans öğrenimi, parasız eğitime dahil olmayacak ancak yüksek lisans ücretlerinin bir çok gelişmiş ülkeye göre oldukça düşük seviyede olduğuna dikkat çekiliyor. Danimarka, Finlandiya ve İsveç’te de yüksek öğrenim ücretsiz. Almanya’nın da bu ülkelere katılmasıyla, İngiltere’de de benzeri bir tartışma başladı.