Skip to content
Menu

Dünyanın en eski şişe mesajı bulundu

rek-sise
Winkler çifti tarafından bulunan şişe mesajı ve o şişe mesajı 1904-1906 yılları arasında Kuzey Denizi’ne salan deniz biyologu George Parker Bidder. (İngiltere Deniz Biyolojisi Derneği arşivi)

AMERİKA BÜLTENİ (21 Ağustos 2015)

Almanya’da dünyanın en eski şişe mesajı bulundu. Mesajı bulan ise sahilde kocasıyla gezmeye çıkmış emekli bir posta memuresiydi. Marianne Winkler, Nisan ayında Kuzey Denizi’nde Almanya’ya ait Amrum Adası’nı ziyareti sırasında bir cam şişe içerisinde mühürlenmiş bir not buldu. Şişe, yaklaşık 108 yıl önce, İngiltere Deniz Biyolojisi Derneği’nce denize bırakılmıştı.

Winkler, sahilde gezerken bulduğu şişenin içinde dışarıdan okunacak şekilde ‘şişeyi kırın’ mesajını görünce şişenin kapağını kırdı. İçinden çıkan posta kartında ise, şişeyi nerede ve nasıl bulduklarını doldurmaları için bir form vardı. Bir de şişeyi İngiltere Deniz Biyolojisi Derneği’ne ulaştırmaları halinde 1 şilin (eski İngiliz gümüş parası) ödül vaat ediliyordu.

‘’Talimatta belirtilenleri aynen yaptık ve olaylar gelişti’’ diye anlatıyor Winkler… Deniz Biyolojisi Derneği ise Winkler’dan gelen mesajla büyük şok yaşadı. Araştırmacı grup, derin deniz akıntılarının çizelgesini hazırlayabilmek için 1904-1906 yılları arasında çok sayıda mesaj şişesini denize bırakmıştı. Bunların neredeyse tamamını bırakıldıktan sonra bir ay içinde geri almıştı.

Bugüne kadarki ‘en eski şişe mesajı, 2013 yılında bir trol teknesinin ağlarına takılmıştı. Bulunduğunda üzerinden 99 yıl 43 gün geçmişti. 108 yıllık şişeyi bulan Marianne Winkler’a ‘dünyanın en eski şişesi’ rekorunun yeni sahibi ünvanının yanı sıra, şişede vaat edildiği gibi ‘1 şilin’ de ödül verildi.