Skip to content
Menu

Obama’dan, Hillary’nin başkanlık rüyasına ikinci darbe mi?

Clinton-Biden
Joe Biden’ın da 2016 başkanlık seçiminde aday adayı olma ihtimali, başkan adaylığını daha önce açıklayan Hillary Clinton için 2016 seçimini de 2008 seçimi kadar zorlu geçebileceğini gösteriyor.

AMERİKA BÜLTENİ (24 Ağustos 2015)

2016 ABD Başkanlık seçiminde her iki partinin adaylarının belirleneceği önseçim maratonunun başlamasına aylar kala, Başkan Obama’dan Demokrat Partideki adaylık yarışını ilgilendiren çok önemli bir sinyal geldi. Beyaz Ev sözcüsü Josh Earnest, Obama’nın iki haftalık yaz tatili sonrası düzenlediği ilk basın toplantısında, Obama’nın Demokrat Partideki yarışta açıktan bir adayı destekleyebileceğini söyledi. Açıklamanın Obama ve yardımcısı Joe Biden’ın haftalık öğle yemeklerinden sonra gerçekleşmesi ise, medyada, Obama, Hillary Clinton’a karşı Biden’ı mı destekleyecek tartışması başlattı. Daha önce iki kez başkan aday adaylığı kampanyası yürüten Biden’ın 2016 için şansını bir kez daha deneyebileceği yolunda iddialar son zamanlarda Amerikan medyasında sıklıkla yer alıyor. 2008 yılındaki tarihi adaylık yarışında, Obama’ya kaybeden Hillary Clinton, 2016 için yeniden aday adaylığı kampanyası yürütüyor. Obama’nın birinci başkanlık döneminde kabinesinde dışişleri bakanlığı da yapan eski ‘first lady’, halen kamuoyu yoklamalarında Demokrat Partinin mevcut aday adayları içinde önde görünüyor.

Obama’nın sözcüsü Earnest’in, pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında Biden hakkında övgü dolu ifadeleri ise medyadaki spekülasyonları daha da artırdı. Earnest, ‘’Başkan Obama, yaklaşık 7 yıl önce Joe Biden’ı başkan yardımcısı olarak seçmesinin, politikada bugüne kadarki en isabetli kararı olduğunu daha önce de belirtmişti. Bu da sanırım, Başkan Obama’nın Biden’ın başkanlık görevine liyakati hakkında ne düşündüğü konusunda bir fikir verir.’’ şeklinde konuştu. ABC News Beyaz Ev muhabiri Jonathan Karl’ın, ‘bunun, başkan Obama’nın, yardımcısını, eski dışişleri bakanına karşı destekleyeceği anlamına gelip gelmeyeceği’ yönündeki sorusuna ise sözcü, Obama’nın Hillary Clinton hakkında da sıcak mesajlar verdiğini hatırlatarak karşılık verdi. Obama’nın, kimin aday olacağı konusunda bir ikilem yaşamadığını söyleyen Earnest, başkan adaylığı kararının son derece kişisel bir karar olduğuna vurgu yaptı. Earnest daha sonra şöyle devam etti:

‘’Tek diyeceğim, Başkan Yardımcısı Biden, daha önce iki kez başkan adaylığı kampanyası yürütmüş bir insan. İki kez, 2008 ve 2012’de başkan adaylığı mücadelesi etiketinde yer aldı. Yani, kimse, şu anki Amerikan politikasında, başarılı bir ulusal başkanlık seçim kampanyası nasıl yürütülür konusunda Biden’den daha bilgili biri olabileceğini söyleyemez.’’

Obama’nın Demokrat Partideki adaylık yarışında tarafsız kalıp kalmayacağı yönündeki soruya ise Earnest şu karşılığı verdi:

‘’Bu daha önce de soruldu. Başkan Obama’nın Illinois eyaleti önseçiminde oy vermeyi planladığını söylemiştim ve nihayetinde Demokrat Partinin adayının kim olacağına, adayı seçmekten sorumlu Demokrat Parti seçmenlerinin karar vereceğini belirtmiştim. Ancak Başkan Obama’nın herhangi bir adayı destekleme ihtimalini de yok saymam.’’

İLGİLİ HABERLER:

Portre: Pennsylvanialı Joe Biden