Skip to content
Menu

Hindistan, neden küresel haber portallarının gözdesi haline geldi?

hindistan
1.2 milyarlık Hindistan nüfusunun yaklaşık yarısı 25 yaş altında.

AMERİKA BÜLTENİ (27 Ağustos 2015)

Küresel okuyucu hedefli haber portalları Quartz, BuzzFeed, Huffington Post ve Business Insider gibi sitelerin son bir yılda Hindistan versiyonlarını da yayına koyması tesadüf değildi. Hindistan’da İngilizce okuyup konuşabilen en az 125 milyon insan yaşıyor. Ama bu müthiş büyüklükteki hazır okuyucu kitlesi küresel haber portalları için tek sebep değil. Onları uzun vadede büyüleyen, geri kalan bir milyar insanın internete erişeceği günlerin çok uzak olmaması…

Bununla beraber, eskiden haber dendiğinde akla gelen iki kurum olan CNN ve New York Times ise, ilginç şekilde yine aynı dönemde Hindistan ile kurdukları bağları kopardılar. CNN, Hindistan’daki bir kanalla yürüttüğü lisans ortaklığını sona erdirirken, New York Times gazetesi ise sitesindeki, ‘India Blog’unun yayınına son verdi. Peki neden? Neiman Reports’tan Hasith Shah‘a göre en önemli nedeni reklam gelirlerinin düşüklüğü.

Hindistan, internet kullanıcısı nüfusunda ABD ve Çin’den sonra dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesi konumuna yükselmesine rağmen, Hindistan reklam pastasının sadece yüzde 12’si dijital platformlara gidiyor. ABD’de bu oran yüzde 30 civarında.

Bunun yanı sıra Hindistan’da nüfusun çok büyük bölümü haberleri, hala geleneksel medyadan, yani televizyon ve kağıt gazetelerden edinmeyi tercih ediyor. İngilizce konuşanlar için de bu geçerli. Hindistan’ın en popüler ve en eski İngilizce gazeteleri Times of India ve Hindustan Times hala iyi satış rakamları yakalayabiliyor.

Yaklaşık 1 milyardan fazla Hindistanlının internete erişimi ise hala bulunmuyor. Bu muazzam insan kitlesinin büyük bölümünün de yakın zamanda, ucuz akıllı telefonlar aracılığı ile internetle tanışması bekleniyor. Hasith Shah, dil ve kültür olarak oldukça çoğulcu yapıya sahip olsa da bu kitlenin üç temel karakteristiğe sahip olacağını ögörüyor: Alacakları akıllı telefon cihazları basit olacak. Okuma oranları yelpazesi oldukça geniş olacak. Ve büyük çoğunluğu İngilizce konuşmuyor olacak.

BBC DÜnya Servisinden Hindistan doğumlu mobil editörü Trushar Barot, ‘’muazzam sayıda insanın, mobil cihazları sayesinde internet ile ilk kez tanışmasına tanıklık etmek üzereyiz’’ diye anlatıyor beklenen gelişmeyi. İşte bu yaklaşık bir milyarlık insan kitlesi, yeni kuşak haber kaynaklarının gözünü asıl diktiği kitle. Şimdiden, bu kitleyi sanal ortamda kazanmanın yollarını arıyorlar.

Hindistan’da okuma yazma bilmeyen insan sayısı da oldukça yüksek. 2011 yılı resmi verilerine göre, Hindistan kırsal kesimlerinde 315 milyon okuma yazma bilmeyen insan var. Ancak, buna rağmen haber medyası için hala fırsat büyük. Hindistan’da haber medyası takip oranı, konunun uzmanlarını bile şaşırtan büyüklükte. Bir araştırmaya göre hergün 300 milyon kişi, yani nüfusun dörtte biri yazılı basını okuyor. Ülkenin en büyük gazetesi Hintçe yayın yapan Dainik Jagran, 16.6 milyon okuyucuya ulaşıyor. Ülkenin en büyük İngilizce gazetesi The Times of India ise 7.6 milyon okuyucuya sahip. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse okuma yazma oranı yüzde 90’larda olan ABD’nin en çok okunan gazetesi USA Today, yazılı ve internet okurlarının toplamında bile en fazla 6.7 milyon okuyucuya ulaşabiliyor. Bunun yanı sıra, Hindistan’da gazete tirajlarının da, dünyadaki genel eğilimin aksine hala yükseliş trendinde olduğunu da belirtelim. Ülkede ayrıca, 400’den fazla haber kanalı var. En yaygın izleneni olan Aaj Tak, haftalık 40 milyon seyirci ortalamasına ulaşıyor. Ülkenin en çok izlenen kanalı olan eğlence kanalı Star Plus ise haftalık 400 milyon izleyici ortalamasına ulaşıyor.

Bütün bu gücüne rağmen, geleneksel medyanın, dijital medyanın sessiz yükselişinden endişe duymasına yetecek sebepler de var. IndiaSpend adlı veri gazeteciliği sitesinin editörü Samar Halarnkar’ın hazrıladığı araştırmaya göre yazılı medyanın reklam gelirleri, dijital medya lehine düşüş eğiliminde. Tirajlardaki artışa rağmen, reklam gelirlerinin yüzde 70’ten fazlası ülkenin en büyük iki şehri, Delhi ve Mumbai’den geliyor. Toplam nüfusları 50 milyonu bulan bu iki şehirde akıllı telefon kullanımı hızla yaygınlaşıyor. Delhi ve Mumbai’nin reklam paraları akıllı telefonlar üzerinden yayın yapanlara akmaya başladığında, gazeteler ciddi bir krizle yüzyüze kalacak.

İşte Quartz, BuzzFeed, Huffington Post ve Business Insider gibi siteleri Hindistan’a çeken de bu medyatik eksen kayması beklentisi.

Delhi’de küçük bir ofiste 6 Hintli gazeteciden oluşan Quartz India sitesi, internet trafiklerinin son bir yılda aylık 200 bin tekil ziyaretçiden 1,5 milyon tekil ziyaretçiye yükseldiğine dikkat çekiyor. Elbette bu tekil ziyaretçilerin hepsi ülke içinden değil. Hindistan’ın muazzam büyüklükteki diyasporası da önemli bir trafik kaynağı.

Mumbai’deki küçük bir ofiste yine 6 Hindistanlı gazeteci ile yayın yapan Buzzfeed India’nın editörü Rega Jha, Buzzfeed’in ABD’de başarılı olan stratejisini uyguladıklarını söylüyor: Mizah ve pop kültür içeriği ağırlıklı yayınla başlayıp, ardından aşamalı olarak artan oranda gazetecilik eklemek. Jha, feminizm, cinsellik gibi ilerici sosyal adalet konuları gibi Hindistan genel medyasının uzak durduğu konularla, hedef kitleleri olan kentli gençlere ulaşmaya çalıştıklarını belirtiyor. 1.2 milyarlık Hindistan nüfusunun yarısı 25 yaşın altında. Buna Rega Jha da dahil.

Öte yandan, Hindistan’ın akıllı telefon müşteri potansiyeli de henüz üreticilerden hakettiği ilgiyi görebilmiş değil. Yüzmilyonlarca Hintli hayatında hiç bilgisayara sahip olmadan akıllı telefona sahip oluyor. Yüz milyonlarca genç Hintli için cep telefonları, birer eğlence ve bilgi alma kaynağı haline dönüşüyor. Hindistan’daki bazı ucuz akıllı telefon üreticilerinin, okuma yazma oranı düşük veya İngilizce bilmeyen (sadece Hinduca, Gujarati, Pencabi vb) kişilere, kullanmayı kolaylaştıracak çevirici uygulamalara sahip telefonlar üretme yarışına girmesi ise bu alanda bir patlama yaşanacağının sinyali. Bazı gazeteciler, şimdiden, bu kitleye uygun içerik hazırlama mücadelesi başlatmış durumda. Bir grup gönüllü gazetecinin bir araya gelerek kurduğu Kırsal Hindistan adlı ağ, şehirlerde yaşamayan ve kent medyalarının çoğunlukla görmezden geldiği 800 milyon Hintlinin yaşamını doğrudan ilgilendiren haberleri, mümkün olan her dilde (Hindistan’da 20 resmi dil ve yüzlerce diyalekt var) ve formatta hazırlamaya çalışıyor. Henüz başlangıç aşamasında olan projenin bir amacı da Hindistan’da konuşulan dilleri böylece arşivleyip koruma altına almak.

İLGİLİ HABERLER

Hindistan, Çin gibi hükümet propaganda havuzuna binlerce gazeteci yetiştirmek istiyor

Hindistan’ın bağımsızlığı, Gandhi ve Churchill

Microsoft ve Nokia’dan sonra Google da bir Hintliye emanet