Skip to content
Menu

Cumhuriyetçilerde, meclis başkanı adaylığı krizi derinleşiyor

john-boehner
Ohio Milletvekili John Boehner, Kasım ayı itibarı ile hem meclis başkanlığı hem de milletvekilliğinden istifa ettiğini açıklamıştı.

AMERİKA BÜLTENİ (8 Ekim 2015)

ABD Temsilciler Meclisi başkanı Cumhuriyetçi Partili Ohio milletvekili John Boehner’ın başkanlıktan ve milletvekilliğinden istifasını açıklamasından sonra Cumhuriyetçi Partinin Temsilciler Meclisi grubunda başlayan kaos şok bir açıklamayla daha da derinleşti. Boehner’ın koltuğuna ismi geçenler içinde en güçlü aday olarak görülen Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi grup lideri Kevin McCharty, meclis başkanlığına aday olmayacağını açıkladı. Bu durum parti içindeki muhafazakarestablishment bölünmesinin derinleştiği yorumlarına neden oluyor

McCharty açıklamayı, Cumhuriyetçilerin adaylarını belirlemek için Perşembe akşamı yaptığı kapalı toplantı sırasında sürpriz şekilde yaptı. Herkesi şok eden çekilme sonrası oturumu yöneten Boehner, grup içi oylamayı erteledi.

Salondan çıkan McCharty, gazetecilere, ‘’sanırım bazılarınızı şok ettim, değil mi?’’ diye takıldı. Favori adayın çekilmesi, Temsilciler Meclisi başkanlığına Cumhuriyetçi Partinin ortak aday ile girip giremeyeceği sorusunu da gündeme getirdi. Partide etkili muhafazakar kanadın oluşturduğu ve kendisine ‘freedom caucus (özgürlük grubu)’ diyenlerin desteklediği bir adayın parti içi oylamada adaylığı kazansa da, Meclis Başkanlığının seçilebilmesi ve Demokratların da oy kullanacağı seçimde koltuğu kazanabilmesi konusunda yoğun bir şüphe var.

***

Temsilciler Meclisine başkan seçimi nasıl oluyor?

***

Adaylıktan çekilen McCharty, bütün milletvekillerinin desteğini alabilecek ve partiyi bir araya getirebilecek bir isim bulunması gerektiğine dikkat çekti. McCharty’nin bir yardımcısı CNN’e yaptığı açıklamada milletvekilinin çekilme nedeninin, parti içinde adaylığı kazansa bile Temsilciler Meclisi başkanlığını kazanabilmek için gerekli 218 oyu elde edemeyeceğini görmesinden kaynaklandığını söyledi. Parti içi muhafazakarlar, ne pahasına olursa olsun seçimde kendi adaylarına oy vereceklerini belirtiyordu. McCharty’nin son bir haftada yaptığı açıklamalar da kendisine yönelik tepkiyi artırdı. McCharty, geçen hafta, Temsilciler Meclisinde kurulan Bingazi Olayını Araştırma Komitesini, Hillary Clinton’un kamuoyu desteğini düşürmek için kurduklarını söylemesiyle parti içinde tartışmaya neden olmuştu.

Cumhuriyetçi Partide adı geçenler 

McCharty’nin çekilmesinden sonra adı geçenler arasında en çok dikkat çekeni partinin 2012 başkan yardımcısı adayı da olan Wisconsin milletvekili Paul Ryan’dı. Ancak, Ryan, aday olmayacağını açıkladı. Birçok siyasi gözlemcinin Ryan’ın ‘’böylesi bir dönemde bu adaylığı kabul etmeyecek kadar akıllı olduğu’’ yorumu dikkat çekiyor. McCharty Temsilciler Meclisi başkanı olsaydı çoğunluk lideri olmaya en büyük aday olan Georgia milletvekili Tom Price adı sıklıkla anılan isimlerden biri. Florida milletvekili Daniel Webster da arkasındaki muhafazakar destekle dikkat çeken bir başka potansiyel isim.

Ohio milletvekili Jim Jordan, Washington milletvekili Cathy McMorris, Illinois milletvekili Pete Roskam, Idaho milletvekili Raul Labrador, South Carolina milletvekili Trey Gowdy, Georgia milletvekili Lynn Westmorelend, Oregon milletvekili Greg Walden ve Utah milletvekili Jason Chafezz, aday adaylığını açıklayan veya ismi geçen bazı potansiyel aday adayları.

***

Temsilciler Meclisi Başkanına neden ‘speaker’ deniyor?

***

ABD’nin iflasına bir ay kala…

Temsilciler Meclisinde çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçi Parti grubu içinde yaşanan bölünme, Kongrenin ABD’nin borçlarını ödemede temrrüde düşmesini engelleme yolunda harekete geçmesi için sadece 1 ay zamanının kaldığı bir dönemde gerçekleşmesi de krizin boyutunu büyütüyor. Eğer ABD Kongresi bir ay içinde ABD’nin borçlanma üst tavanını yukarı çekmezse, ABD borçlanamayacak ve bu da ABD’yi vadesi gelen borçlarını ödemede temerrüde düşürerek bir tür iflas anlamına gelecek. Cumhuriyetçi Partinin muhafazakar kanadı, geçmişte bu konuyu Demokratlardan siyasi taviz koparmak için kullanmıştı ve bu kez de kullanacağının işaretini veriyor.

Senato Çoğunluk lideri de olan Demokrat Parti Nevada Senatörü Harry Reid, yaptığı açıklamada Cumhuriyetçi Partililere, ABD’nin uluslararası kredi notunun düşmemesi ve saygınlığının zarar görmemesi için, Temsilciler Meclisi ve Senato’ya derhal borç tavanını yükseltecek karar tasarılarını her iki genel kurulun gündemine getirmeleri çağrısında bulundu.

Temsilciler Meclisine başkan seçimi nasıl oluyor?

Temsilciler Meclisi Başkanına neden ‘speaker’ deniyor?