Skip to content
Menu

Obama’dan Yüksek Mahkeme’ye Cumhuriyetçileri bölebilecek bir aday 

merrick-garland

AMERİKA BÜLTENİ (16 Mart 2016)

ABD Başkanı Barack Obama, Antonin Scalia’nın Şubat ayında ölümünden sonra boşalan Yüksek Mahkeme üyeliğine federal yargıç Merrick Garland’ı aday gösterdi. Obama’nın seçim yılında Yüksek Mahkeme’ye üye aday göstermesine şiddetle itiraz eden ve aday kim olursa olsun Senato’da onanmasını engelleyeceklerini ilan eden Cumhuriyetçi Parti Senato grubunu bölebilecek bir aday göstermesi, stratejik bir hamle olarak görülüyor.

60’lı yaşlarında, ve her iki partinin desteğine sahip bir beyazın adaylığını engellemeye bazı Cumhuriyetçi senatörlerin yanaşmayabileceğine dikkat çekiliyor. 63 yaşındaki Garland, Richard Nixon’ın 1971’de atadığı 64 yaşındaki Lewis Powell’dan beri en yaşlı aday olacak. Halen Washington DC federal temyiz mahkemesi başkanlığını yürüten Garland, özelikle ceza hukuku davalarında muhafazakar çizgiye yakınlığıyla biliniyor.

Garland’ın Yüksek Mahkeme üyesi olabilmesi için 100 sandalyeli ABD Senatosunda en az 51 senatörün onayını kazanması gerekiyor. Senato’da hala 54 Cumhuriyetçi ve 46 Demokrat Partili senatör var.

Amerikan sisteminin temelindeki 9 kişi

Yüksek Mahkeme savaşında muhafazakarların işleri neden zor?