Skip to content
Menu

Yüksek Mahkeme’de neden hiç Protestan üye yok?

rek-supreme-court

AMERİKA BÜLTENİ (17 Mart 2016)

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Antonin Scalia’nın geçtiğimiz ay hayatını kaybetmesinden sonra boşalan Yüksek Mahkeme üyeliğine yargıç Merrick Garland’ı aday göstermesi ilginç bir soruyu da gündeme getirdi: Yüksek Mahkeme üyeliğine artık neden hiç Protestan biri aday gösterilmiyor?

Eğer Merrick’in adaylığı Senato’da onaylanırsa Yüksek Mahkeme, beş Katolik (Roberts, Thomas, Alito, Kennedy ve Sotomayor) ile dört Yahudi (Ginsburg, Breyer, Kagan ve Garland) üyeden oluşacak. Yüksek Mahkemenin tek Protestan üyesi Jean Paul Stevens’in de 2010’da emekliye ayrılmasından beri Yüksek Mahkeme’de bir Protestan üye bulunmuyor. ABD nüfusunun yarısını Protestanlar oluşturmasına rağmen, ülkenin en önemli kurumunda görünmez olmaları her açıdan ilgi çekici.

New Republic dergisinden Jeet Heer’e göre bunun en akla yakın gelen nedeni ‘kürtaj’ politikası. Halen Yüksek Mahkemedeki 5 Katolik üyeden 4’ünü Cumhuriyetçi başkanlar seçti. Katolikler ‘kürtaj karşıtı’ politikada daha fazla öne çıkıyor. Ve Cumhuriyetçiler arasında bir Katolik üyenin Yüksek Mahkemenin kürtaj içtihadını verdiği ‘Roe v. Wade’ı yürürlükten kaldıracak yeni bir içtihada destek vereceğine daha fazla güveniliyor. Özellikle de bir Cumhuriyetçi başkanca seçilien Episkopalyan David Souter’in, kritik kürtaj içtihatlarında mahkemenin mevcut görüşü çizgisinde oy kullanmasından sonra…

Peki öyleyse Cumhuriyetçi başkanlar neden bir Evanjelik yargıcı seçmiyor? Evanjelikler sonuçta Cumhuriyetçi Parti tabanındaki en kalabalık oy grubunu oluşturuyor. Ancak tarihçi Mark Noll’un da dikkat çektiği üzere Evanjelikler dikkat çekecek derecede entelektüellik karşıtı bir duruşa sahipler. Katolik, Yahudi ve ana akım Protestanlar geleneksel olarak akademik alana karşı oldukça ilgililer. Bu da onları yüksek yargıda da yukarıya taşıyor. Evanjeliklerin ilgi alanı farklı. Evanjelik Hristiyanlık rasyonel alanı küçümsüyor. Franklin Foer’in 2011’de New Republic’te yazdığı gibi, Evanjelikler akademik işleri büyük ölçüde Katoliklere bırakmış durumda.