Skip to content
Menu

Trump, iç güvenlik bakanlığına da bir generali seçti

General John Kelly, ABD ordusunun Güney Komutanı (Southern Command) görevinden bu yıl başında emekli olmuştu.

AMERİKA BÜLTENİ (7 Aralık 2016)

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, Savunma Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Danışmanlığı makamlarından sonra ABD İç Güvenlik Bakanlığı koltuğuna da Obama yönetimi ile sorunlar yaşamış ve Obama döneminde emekli edilmiş bir generali uygun gördü. Emekli deniz piyadesi generali John Kelly, Trump tarafından İç Güvenlik Bakanlığı adayı olarak açıklandı. John Kelly, kadın askerlerin de çatışma bölgelerinde görev almasının önünün açılması ve Guantanamo’yu kapatma girişimleri gibi konularda Obama yönetimi ile görüş ayrılığı yaşamıştı.

Kelly, emekli olduğunda, ABD’nin Orta ve Güney Amerika ile Karayipler sahasından sorumlu Güney Ordu Komutanı görevini yürütüyordu. Küba’daki Guantanamo üssü de Kelly’nin komutanlığına bağlıydı. Obama yönetiminin halen 59 zanlının tutulduğu ünlü hapishane için Şubat ayında açıkladığı kapatma planı karşı çıkan general Kelly, ‘’Guantanamo’da masum kimse yok. Haklarında ciddi istihbarat olan insanlar bunlar. Yaşam tarzları nedeniyle bunları Amerikan hapishanelerine koymak doğru olmaz’’ diye konuşmuştu.

Kelly, hem 1991 Çöl Fırtınası hem de 2003 sonrasında Irak Savaşlarında görev yaptı. Kelly’nin teğmen oğlu Robert Kelly, 2010 yılında Afganistan’da bir operasyon sırasında mayına basarak yaşamını yitirmişti.

Kelly’den önce Trump Ulusal Güvenlik danışmanlığına Obama yönetimi ile sorunlu şekilde ordudan ayrılan emekli orgeneral Michael Flynn’ı ve Savunma Bakanlığına da yine Obama yönetimi ile uyuşmazlık yaşayan emekli orgeneral James Mattis’i seçmişti.

Trump’ın dışişleri bakanlığına atayabileceği isimler arasında da yine Obama döneminde, o dönemde bir çok analist tarafından bir tür tasfiye olarak yorumlanacak şekilde ordudan emekli edilerek CIA başkanlığına atanan ve kısa süre sonra da bir seks skandalı ile istifa etmek zorunda kalan emekli orgeneral David Petraeus’un adı geçiyor.

İç Güvenlik Bakanlığı, 11 eylül 2001 terör saldırısından sonra kurulan bir bakanlık. Göçmenlik, sınır ve gümrükler de bu bakanlığa bağlı. Trump’ın seçim öncesi söz verdiği kaçak göçmenleri kitlesel olarak sınırdışı etme icraatı da hayata geçerse general Kelly tarafından yönetilecek. Yaklaşık 13 milyon kaçak göçmenin yüzde 90’ından fazlasını Hispaniklerin oluşturuyor. Trump’ın Güney Amerika uzmanı şahin bir generali bu bakanlık için seçmesi, göçmen politikasında ve uyuşturucu ile mücadele adı altında Meksika sınırında sert bir dönemin başlayabileceğinin sinyali olarak görülüyor.
***
Amerika Bülteni’ni Twitter’dan takip edebilirsiniz: