Skip to content
Menu

Watergate’i ortaya çıkaran gazeteci: Nixon, Trump ile kıyaslanamaz bile

AMERİKA BÜLTENİ (12 Aralık 2016)

ABD’de Başkan Richard Nixon döneminde Watergate olarak adlandırılan ve Amerikan tarihindeki tek başkan istifasına yol açan skandalı ortaya çıkaran iki muhabirden biri olan efsane gazeteci Carl Bernstein, ‘Donald Trump, Nixon’dan çok çok daha büyük bir yalancı’ dedi.

CNN’de konuk olduğu programda, ‘’Trump, doğruların değerinin olmadığı bir iklimde yaşıyor ve serpiliyor’’ diye konuşan Bernstein, ‘’Tarihte Nixon da dahil hiçbir başkan, bu seçilmiş başkan kadar gerçeklerin cahili değildi, gerçekleri bu kadar umursamaz olmadı’’. Bernstein, Trump’ın yalancılığının, kendisinin ve başkanlığının otrotiterleşme eğilimi ile de ilgisi olduğunu ve bunun açık bir tehlike olduğunu da söyledi.

Washington Post’un iki muhabiri Carl Bernstein ve Bob Woodward, 1972 yılında Demokrat Parti genel merkezinin de bulunduğu Watergate işhanına gizlice girerken yakalan 5 kişinin adi hırsızlar değil CIA’ye çalışan bir ekip olduğunu ortaya çıkarmış ve elde ettikleri haberlerle bu kişilerin Nixon yönetiminin isteğiyle Demokrat Parti merkezine dinleyici yerleştirmek için binada olduklarının anlaşılmasını sağlayarak Nixon’ı 1974 yılında istifaya zorlayan sürecin baş aktörleri olmuştu.

‘’Yalan konusunda Nixon, Donald Trump’ta gördüğümüz şeyle kıyas bile edilemez’’ diye konuşan Bernstein, ‘’Bütün seçim kampanyası boyunca gördüğümüz şey, gerçeklerin patolojik şekilde umursanmamasıydı. Bu kadar yalana ve bu kadar kolay yalan konuşulmasına daha önce tanık olmamıştık’’ dedi.

 

 

Trump: Brifinge ihtiyacım yok, zekiyim

Öte yandan Donald Trump, bugüne kadar tüm başkan seçilenlerin ve başkanların hergün aldıkları istihbarat brifinglerini rutin olarak almamasının doğurduğu tepkilere, ilginç bir karşılık vererek tartışmayı daha da alevlendirdi. Fox News’de konuğu olduğu Chris Wallace’ın, ‘istihbarat kurumlarından brifing alıyor musunuz? sorusuna, ‘Ne zaman ihtiyaç duysam alırım. Bana söylenmesine gerek yok, malum, zeki bir insanım. Bana önümüzdeki sekiz yıl boyunca, her sabah aynı şeylerin tekrar tekrar söylenmesine gerek yok. Generallerime brifing veriliyor. Mike Pence’e veriliyor’ şeklinde bir yanıt verdi.

Trump’ın bu yanıtı, bazı yönleriyle Amerikan basınında tartışma ve yorumlara neden oluyor.

Öncelikle ‘generallerim’ ifadesini, otoriter bir yönetim kurma arzusunun alarm verici bir başka yansıması olarak yorumlayanlar var.

İkinci olarak gerçekten zeki hiçbir insanın ‘ben zeki bir insanım’ diye bir cümle kurmayacağını düşünenler var. Böyle düşünenlerden gazeteci Steve Benen, ‘Trump, cehalet ve farkındasızlığın zehirleyici karışımını vaat ediyor. Bilmediğini bilmiyor bundan dolayı da bilmek için hiçbir arzusu yok‘ diye yazıyor.

Üçüncüsü, Trump’ın başkan seçildikten sonra Obama’nın emriyle başlatılan brifinglerin çok büyük bölümünü zaten almadığını hatırlatarak, ‘her Amerikan başkanının her gün aldığı brifingi, haftalardır sadece birkaç kez almış birinin, bu brifinglerin monotonluğuna nasıl karar verdiğini’ merak edenler var. Bunu, Trump’ın ‘gerçek bilgilere olan antipatisine’ bağlayanlar var.

Üçüncüsü ise bir yorum değil bir gerçek:

Trump, yakın geçmişte, istihbarat brifingi almadığı iddiasıyla (sonradan gerçek bir iddia olmadığı ortaya çıkacaktı) attığı Tweet’lerle Obama’yı eleştirmişti.

 


İLGİLİ YAZILAR:

Kendi kendisinin düşmanı bir başkan