Skip to content
Menu

Amerikan RTÜK’ü, TV komedyeninin ağır Trump şakasına ceza vermeyecek

AMERİKA BÜLTENİ (24 Mayıs 2017)

ABD’de radyo ve televizyon yayınlarından sorumlu federal kurum olan Federal İletişim Komisyonu (FCC), televizyon komedi talk-show sunucusu Stephen Colbert’in, büyük tepki çeken şakasının bir cezayı gerektirmediği sonucuna vardı.

FCC, ay başındaki yayından hemen sonra, kuruma yağan yoğun şikayetlerden sonra program hakkında inceleme başlattığını duyurmuştu. Stephen Colbert, sunduğu ‘Late Show’ adlı programda, Trump – Rusya ilişkileri konusunda şaka yaparken, ”Trump’ın ağzının sadece Putin’in p..’nin kılıfı olarak bir işe yarayabileceğini” söylemişti. Bu ağır şaka, sosyal medyada Cumhuriyetçilerin Colbert aleyhine yoğun bir kampanya yapmasına neden olmuş ancak komedyen geri adım atmamıştı.

FCC’den yapılan açıklamada, ‘’Standart görev prosedürü olarak şikayetler üzerine FCC denetim bürosu program yayını yeniden izlemiş ancak, FCC kurallarına göre program hakkında cezai durum gerektirecek bir birşey olmadığı sonucuna varılmıştır’’ denildi.

Bu, FCC’nin Colbert’in sözlerini ‘müstehcen’ olarak değerlendirmediği anlamına geliyor. Çünkü sadece bu durumda bir para cezası söz konusu olabilirdi. Normal şekilde izlenebilen televizyon ağları, akşam 22:00 – sabah 06:00 saatleri arasındaki yayınlarında, belli ölçüde profan bir dil ve içerik kullanma özgürlüğüne sahip. Ancak belli bir ölçüden fazla müstehcenlik günün her saatinde parasal cezası olan bir yasağa tabi.

FCC, anlık olarak programları kaydedip kendiliğinden denetim yapmıyor. FCC’ye gelen şikayetlerin düzeyine göre program ilgili kanaldan izlenerek yeniden uzmanlarca izlendikten sonra karar veriliyor. Siyasi yayınlar, kamu görevlisine hakaret ve benzeri içerikler ise FCC’nin denetim yetki alanında değil. İlgili kişinin dava açması halinde mahkemelerde bir tazminat söz konusu olabilir. Ancak, kamu yetkilileri ve görevlileri, Amerikan yasaları gereği yayın organlarına ve gazetelere, doğrudan yayın yoluyla hakaret’ davası açamıyor. Mizah olarak yapılmış açıklamalar ise toplumsal ayıplanma dışında bir yaptırıma tabi değil.

Stephen Colbert, programındaki şakasına büyük tepki gelmesi üzerine, ertesi günkü programında daha da ileri giderek, ‘’Bu Amerikan başkanını tarif edebilecek tek bir kelime var ve benden bu kelimeyi bir daha kullanmamam isteniyor’’ diye konuşmuştu.

Colbert aynı programında daha sonra, kendisini eleştiren Trump’a da, programına gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür ederek eklemişti: ‘’Başkan ve benim ortak bir yanımız var. İkimiz de televizyon programı sunucusuyuz ve ikimiz de sunduğumuz programlarda ağırlıklı olarak Donald Trump’tan bahsediyoruz. Elbette ki sayın Trump’tan farklı olarak benim misafirlerim konuşmalarının kaydedildiğini biliyor’’.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz

ABD başkanlarının bitmeyen komik kabusu!