Skip to content
Menu

Koreli politikacının çantası sosyal medyada gündem oldu

AMERİKA BÜLTENİ

65 yaşındaki Güney Koreli politikacı Kim Moo-sun’un Japonya seyahatinden 23 Mayıs’ta Seul Gimpo Havaalanına döndü. 1996 yılından beri muhafazakar Baerun partisinin milletvekili olarak Kore parlamentosunda görev yapan kıdemli politikacıyı havaalanında genç bir yardımcısı bekliyordu. Kim Moo-sun, tekerlekli el bagajını, hiç yüzüne bakmadan yardımcısına doğru sürükleyerek sakince yürümesine devam etti. Bu anların videosunun sosyal medyaya düşmesiyle, Güney Kore’de orta yaş ve üzeri erkek yöneticilerin, yardımcıların güç ve konumlarıya istismar etmeleri tartışmasını yeniden alevlendirdi.

Güney Kore’nin en büyük web portalı olan Naver’de yer alan bir yorumda, ‘’Bu, altlarındakilere nasıl davrandıklarını gösteriyor. Havaalanında böyle davranan özel ortamlarda nasıl davranıyordur kimbilir’’ diye yazıldı.

Kim’in hareketi, Güney Kore’de, basketbolda bir oyuncunun topu ona karşı dönmeden bakmadığı bir arkadaşına atmasının adlandırıldığı şekliyle ‘bakmadan pas’ diye adlandırıldı.

Kimileri ise Kim’in valizi yardımcısına atış şeklini ‘curling’ sporuna benzetti.

Ancak tartışma ciddi. Kore’de orta yaşlı erkeklere ajeossi, yaşlı köpek anlamında biraz daha argo bir tabirle ise ‘’gaejeossi’’ deniyor. Makam, ünvan, rütbe sahiplerinin kendisinden daha alt pozisyonlardaki insanların konumlarıyla istismar etmesine ise ‘gapjil’ deniyor. Ulusal Emniyet Müdürlüğü istatistiklerine dayanan Kore medyasına göre sadece geçen yıl Eylül ayında 1289 gapjil şikayeti söz konusu oldu ve bunların yüzde 90’ında fail erkek. 40’lı ve 50’li yaşlarındaki erkekler bu tür güç istismarı vakalarının yarısından fazlasını gerçekleştiriyor.

Kore medyasının konuyla ilgili bir açıklamanız olacak mu sorusuna ise Kim Moo-sun, ”Neden açıklama yapayım ki başka işiniz yok mu sizin?” karşılığını verdi.