Skip to content
Menu

Kore Yarımadasında barışa bir adım daha

AMERİKA BÜLTENİ (25 Ekim 2018)

Kuzey ve Güney Kore’nin, iki ülke sınırında bulunan ortak güvenlik kontrol bölgesinden bütün askerlerini ve silahlarını geri çektiği açıklandı. BM barış gücü, Panmunjom kasabası yakınındaki ortak bölgenin askerden, silahtan, cephaneden ve mayınlardan tamamen arındırıldığını açıkladı.

İki ülkenin Eylül ayında vardığı anlaşmaya göre iki ülkeden 35 silahsız görevli iki ülke arasında bu noktada denetim yapacak ve bölge turistlerin özgürce dolaşmasına açık olacak. 

Bir kaç ay önce Kuzey Kore ve Güney Kore devlet başkanlarının tarihi buluşmasına ev sahipliği yapan Panmunjom Ortak Güvenlik Noktası, iki ülkenin 70 yıllık bölünmüşlüğünün en önemli sembolü konumunda. 

İki ülke arasındaki 248 kilometrelik sınır boyunca 4 kilometre derinliğinde ‘askerden arındırılmış bölge (DMZ)’ de yer alıyor. Ancak iki ülke arasında bir tampon olarak oluşturulan bu 4 km derinliğindeki sınır hattının ‘askerden arındırılmış bölge’ isimlendirmesi yanıltıcı. Gerçekte DMZ’nin her iki tarafı dünyanın en askeri sınırları konumunda. DMZ içinde ve hattı boyunca 2 milyon mayın gömülü halde. Yine DMZ’nin özellikle de Kuzey Kore tarafı elektrikli tel örgülerle, tank tuzağı hendekler ve sayısı yüzbinleri bulan askeri birliklerle çevrili. 

Bütün DMZ tampon hattı ile Panmunjom Ortak Güvenlik Bölgesinin denetimi ise Kuzey Kore ile BM Barış Gücü tarafından yapılıyor. 

İki ülke arasında Eylül ayında varılan anlaşma, Güney Kore’deki milliyetçi muhafazakar kesimlerin tepkilerine neden oluyor. Bu kesimler Güney Kore devlet başkanı Moon’un, Kuzey Kore’ye, Güney Kore’yi zaafiyete uğratacak derecede tavizler verdiğini iddia ediyor.