Skip to content
Menu

Suudi erkeklerin eşlerini ve kızlarını takip uygulaması nedeniyle Apple ve Google’a tepki

AMERİKA BÜLTENİ (13 Şubat 2019)

Suudi erkeklere karılarının ve kızlarının nerede olduğunu haber veren ‘Absher’ adlı internet uygulamasının, Suudi Arabistan’da Apple ve Google ‘store’lardan indirilebilmesi, insan hakları aktivistlerinin tepkilerine hedef oluyor.

Suudi devlet sitesine göre söz konusu akıllı telefon uygulaması, İçişleri Bakanlığının bir projesi olarak Ulusal Enformasyon Merkezince geliştirildi. Uygulama, karıları bir yolculuğa çıktığında mesaj atarak bilgilendiriyor. Suudi Arabistan kadınların yaşamına getirdiği kısıtlamalarla eleştirilerin odağında yer alıyor. 

İnsan Hakları İzleme örgütünde (HRW) kadın hakları raportörü Rothna Begum da yaptığı açıklamada, hem Apple’ın hem de Google’ın ‘istismar ve tehdit içeren ürünleri taşımama kuralı’ olduğuna dikkat çekti. Erkeklere karıları ve kızlarının nerede olduğunu bildiren uygulamanın, bir ‘erkek zihninin ürünü’ olduğunu belirten Begum, ‘’kadınların hareketleri üzerinde erkeğe böylesi bir kontrol gücü vermek, olağanüstü derecede haysiyet kırıcı ve aşağılayıcı’’ şeklinde konuştu. 

Demokrat Partili Oregon Senatörü Ron Wyden da bu hafta Apple ve Google’a mektup göndererek, böylesi bir uygulamanın Amerikan teknoloji devlerince erişilebilir yapılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. 

Apple CEO’su Tim Cook ise NPR’ın sorusu üzerine, uygulamayı ilk kez duyduğunu belirterek, ‘’Elbette ki uygulamayla ilgili iddiaları inceleyeceğiz’’ diye konuştu.