Skip to content
Menu

Temyiz Mahkemesi; Polise orta parmak göstermek anayasal hak

AMERİKA BÜLTENİ (17 Mart 2019)

Amerikan polisi, kendisine el hareketi yapıldığında artık daha kalın derili olmak zorunda. Federal temyiz mahkemesi, Detroit’te kendisini durduran bir polise orta parmak gösterdikten sonra polis tarafından hız cezası kesilen kadın sürücünün anayasal haklarının ihlal edildiğine hükmetti. Debra Cruise-Gulyas adlı kadın sürücü 2017 yılında seyir halindeyken polis kendisini önemsiz bir trafik ihlali gerekçesiyle durdurmak istedi. Polisin kararını keyfi bulan Cruise-Gulyas arabasını durdururken polise orta parmak işareti yaptı. Polis memuru Matthew Minard bunun üzerine Cruise-Gulyas’ın peşine düşerek bir kez daha durdurdu ve bu kez daha ağır cezası olan hız cezası kesti. 

Cruise-Gulyas, bunun üzerine, polise el hareketi yapmanın ifade özgürlüğü hakkı olduğunu ve  kendisinin vatandaş olarak ifade özgürlüğü hakkına kamu gücü kullanılarak müdahale edildiği ayrıca mantıksız-keyfi durdurulma ve tutuklanmaya direnme hakkının ihlal edildiği gerekçeleriyle polis memuru aleyhine dava açmıştı. Ancak polis ve Detroit emniyeti böyle bir davanın 

Polisin temyizinden sonra uzlaşmazlık önüne gelen Federal Bölge Temyiz mahkemesi üç hakimin de oy birliğiyle, kadın sürücünün anayasal haklarının ihlal edildiğine ve polisin dava edilebileceğine hükmetti.  

2006 yılında Joshua Swartz adlı bir New York eyaleti sakininin de arabasıyla seyir halindeyken gördüğü polise ‘orta parmak’ göstermesinden sonra kısa süreli tutuklanmasıyla ile ilgili açtığı davada, New York Bölge Federal Temyiz Mahkemesi de benzeri bir karar vermişti. New York Mahkemesi kararında, ‘’Sadece polis memuruna hakaret edilmesi, polis memuruna, bir vatandaşı göz altına alma ve hürriyetini kısıtlama hakkı veremez’’ hükmü verilmişti. 

Orta parmak hareketinin anlamı

Birisine orta parmak göstermek ABD kültürel literatüründe, ‘cinsel çağrışımlı bir hakaret’ olarak kabul ediliyor. ‘Hareket, ‘’the bird’’, ‘’finger wave’’ ‘’middle finger’’, ‘’flipping someone off’’ gibi farklı şekillerde adlandırılıyor.

Antik Yunan’da anal ilişkinin sembolü görülen hareket, tarih boyunca birçok Batı ülkesinde ağır bir hakaret olarak kullanıldı. Hareketin ABD kültüründeki tarihi izlerini süren antropolog  Desmond Morris’e göre, bu parmak hakareti ABD’ye İtalyan göçmenler aracılığıyla 19’ncu yüzyılda geldi. Kayda geçen ilk parmak hakareti ise, şaşırtıcı olmayan bir şekilde bir Bostonlu tarafından bir New Yorkluya karşı gerçekleştirildi. Boston Beaneaters beyzbol takımının pitcher’ı Old Hoss Radbour’un New York Giants takımı oyuncularına yönelik hareketini gösteren fotoğraf bu hakaretin en eski görsel dökümanı.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz